Doorgaan naar hoofdcontent

Wat ik heb geleerd van de Restore Culture Virtual Workshop

Phil Tran: Vaderloosheid en de gewonde man 

Wereldlijk succes is een substituut voor de vaderfiguur. Er is een diep verlangen in de leegte van het hart van de man, dat zoekt te weten dat hij vaders oogappel is. Te weten dat hij geprezen wordt, geliefd en dat iemand zich in hem verheugd, dat is de geliefde zoon. Onze behoefte aan de liefde van een vader. Als een jongen zijn informatie over seks van leeftijdgenootjes krijgt en niet van zijn vader, dan ontbreekt het aan de schoonheid die God ons heeft gegeven. Vaak hebben onze vaders zelf ook een leegte in hun hart, hadden zelf niet altijd een goede relatie met hun eigen vader. Ik ben ervoor een cultuur te ontwikkelen van authentieke mannelijkheid. Het is heldhaftig een vader, een mentor te zijn. Er is zoveel nep! De cultuur van emotieloosheid bijvoorbeeld: we denken dat emoties ons minder man maken. We moeten oefenen emoties te hebben en broederschap te verlangen. Mannen willen rouwen om het goede dat ze verloren hebben.

Amber en Al Ezeani - Reflectie

Als je na 50 jaar terugkijkt op je huwelijk, wat hoop je dan bereikt te hebben? Durf te dromen en stel doelen, ook financieel. 


Regina Boyd

Als er sprake is van vechten of vluchten (je afsluiten) dan moet je met de conversatie stoppen. Je kunt afkoelen en later verder gaan. Je wilt tot een oplossing komen, niet tot een gevecht. 

4 Dingen die niet werken:

  1. voortdurend kritiek geven. Tegengif: zacht beginnen.
  2. minachting. Tegengif: een cultuur van waardering bouwen.
  3. defensiviteit. Tegengif: verantwoordelijkheid nemen.
  4. een muur optrekken. Tegengif: gevoelens benoemen, ademen.

Phil Tran over het Hooglied

Echtelijke liefde is ook een voorbeeld van God's liefde voor niet-getrouwde mensen. Echtelijke liefde omvat passies maar ook lijden. Wees er niet bang voor. We zijn allemaal geroepen onstuimig lief te hebben.


Fr. Boniface Hicks: God zien (Mt 5:8)

Waarom vinden we puurheid van hart belangrijk? Kijk naar deze fles water: we willen dat het water helder is, transparant en homogeen. Op dezelfde manier willen we dat het goddelijke licht door ons heen straalt, zonder deeltjes die ertussen drijven. Het doel van dit leven is puurheid van hart.

In seks is er altijd een verschil. Ik ben beperkt, ik ben geen vrouw, alleen een man. Door van vrouwen te houden ontvang ik het vrouwelijke. Ik ben zelf niet getrouwd maar ik houd van getrouwde mensen. Zo leer ik van ze. Ontdek de ander en deel je gaven. Dat is kuisheid, dat is liefdadigheid.


Chad Etzel: coachen voor kuisheid: 3 sleutels om een ander naar authentieke liefde te leiden.

Ik heb onderzocht wat het verschil is tussen goede en geweldige bedrijven: de laatsten hadden een visie. Dat geldt ook voor kuisheid.
  1. Wat is kuisheid? Een succesvolle integratie van seksualiteit. Ofwel: seksuele integriteit: iemand die weet wat goed is, het doet en het ook wil. Het gaat niet zozeer om 'wat God je vertelt te doen' maar om de transformatie van je hart.
  2. Waarom wil je dat? Dit is het belangrijkst om als coach onze leerling te helpen identificeren.
  3. Praktische tips.
Uitdaging: schrijf een doelstatement waarom jij, persoonlijk, kuis wilt leven.


Andrew Reinhart

Ik ben niet een apart fysiek en een apart spiritueel deel, ik ben één persoon. 

St. Tomas van Aquinas noemt vier aspecten van de ziel die worden gewond door de zonde:
  1. het verduistert de geest
  2. de wil richt zich steeds meer richting het kwade
  3. passies ten opzichte van wat moeilijk is verzwakken
  4. passies naar wat aantrekkelijk is worden steeds meer verstoord (concupiscentie). 
Een functionele persoon kent de waarheid, kan de waarheid vinden, wil het goede en is aangetrokken tot het goede. We ervaren kracht bij moeilijke dingen, voelen ons aangetrokken tot wat goed voor ons is en afkeer voor wat slecht voor ons is. Gezondheid is de ordening van al deze aspecten.
  1. je haalt weg wat in de weg staat (vuil);
  2. je geeft de mens wat hij nodig heeft (biecht);
  3. God doet het werk.
Vergelijk het met een wond: je gaat niet zitten denken: als ik dénk dat de wond dichtgaat dan gaat hij ook dicht. Je maakt de wond schoon (stap 1), geeft wat nodig is (eventueel zalf) en dan herstelt het lichaam zichzelf.

Reflectie: welk aspect van jezelf verwaarloos je het meest?
Uitdaging: neem een kleine stap in je meest verwaarloosde gebied.

Kate en Pawel Machura - Kunstenaars

Beauty brings us before the face of God.

God creëerde ons als laatste, in zijn beeld en gelijkenis. Bekijk de afbeelding van Leonardo daVinci van De Mens van Vitruvius: het midden van de cirkel is de navel. Het midden van het vierkant is het reproductieve orgaan. Deze hebben iets gemeen (communie). Via je navel zat je vast aan de navelstreng in de moeder. We komen de wereld binnen in communie. De roeping tot communie is er voor iedereen, niet alleen gehuwden. We zijn gevormd in communie en we worden geroepen tot communie. We zien ook in de natuur dat deze aspecten samenwerken. 

In muziek zie je de samenwerking tussen hoge en lage stemmen. De lage stemmen vormen de bodem voor de hoge melodielijn. Zo ook in dans. Het is geen concurrentie. 


Jess Echeverry

Waar heb ik heling nodig zodat ik van mezelf en anderen kan houden zoals God liefheeft?

Bid voor degene die jou iets heeft aangedaan, iemand die je nog niet hebt kunnen vergeven. Bid elke morgen voor hem als je wakker wordt. Vraag de Heer hem te vergeven, te helen en of ze met jou in de hemel mogen zijn.


Allessandro Disanto - Mentale gezondheid

Stress isoleert ons in onze geest. Meditatief gebed lost stress op en helpt ons een vredig, missie-gedreven leven op te bouwen, gecentreerd op een relatie met God.

Je focust je, en laat verstrooiende, afleidende gedachten los. Er is vocaal gebed, contemplatief gebed en meditatie. Het is aangetoond dat 12 minuten gebed per dag mensen socialer en minder depressief maakt.

Reflectie: welke stressor verberg je voor God?

Uitdaging: plan de komende 10 dagen 10 minuten gebedstijd in je agenda.


Sisters of life - Abortus

De sisters of Life vangen vrouwen op na abortus.

Kom altijd met open armen, niet veroordelend. Elke vrouw is een kind van God en Hij wil haar bij zich terug. Als een vrouw bij ons komt dan denk ik dat God haar naar ons toegestuurd heeft. 

Jezus overkwam onze zonden aan het kruis. Het maakt niet uit hoe groot. Jou zonde, mijn zonde. Hij zal voor je vechten!


Dina Gregory - Een revolutie van tederheid (JPII)

Dina Gregory trekt rond met een pop met één tand, een pukkel en een bezemsteel. Hier vind je haar biografie en hier haar Instagram. Op Amazon staat dit over haar:

Dina Gregory is een voormalig docent die auteur en spreker is geworden. Ze gebruikt de kunst van het vertellen van verhalen en initiatieriten om vrouwen te helpen de heldin van hun eigen verhaal te worden.


Alex DeRose

Napro staat voor natural reproductive technology. Het geeft een holistisch beeld van vruchtbaarheid. Jonge vrouwen kunnen beginnen met hun cyclus bij te houden met een app. Als ze trouwen hebben ze al kennis van hun eigen lichaam (en ook als ze niet trouwen). Op deze manier kunnen ook eventuele medische problemen opgespoord (en verholpen) worden. Dat is beter dan de hele cyclus te onderdrukken met anticonceptie: door symptomen te onderdrukken vind je niet de oorzaak.

Reacties