Doorgaan naar hoofdcontent

Wat ik meeneem uit de Catholic Moms Summit - 3 tips

It isn't so much what's on the table that matters, as what's on the chairs.

Het is niet wat op de tafel staat wat er toe doet, maar wat op de stoelen zit! (Celeste Behe, tips om kookstress tegen te gaan)

 

Zorgen vóór

Enkele praktische tips om voor jezelf te zorgen als je voor een ouder zorgt (Lisa Hendey):

  • Betrek je man erbij
  • Toewijding en goede communicatie
  • Betrek je kinderen erbij en wees een rolmodel voor hen
  • Kies een heilige als gezelschap
  • Vraag de hulp die je nodig hebt
  • Omring jezelf met steun
  • Bid in de kleine momenten
  • Laat je bemoederen door Maria 

Goddelijke barmhartigheid

Een lezing ging over de rozenkrans van de goddelijke barmhartigheid (Michele Faehnle). Deze spreekt me wel aan, ik ben er niet zo bekend mee, ik heb hem weleens gehoord op Radio Maria. De afbeelding van Jezus met een rode en een witte straal (water en bloed) spreekt me wel aan maar ik vind de tekst een beetje gedateerd: 'omwille van zijn smartelijk lijden'. Maargoed misschien raak je er wel bekend mee. Je kunt deze rozenkrans ook bij stervenden bidden zodat de Heer ertussen staat als barmhartige Heer en niet als oordeler. Het is extra mooi om het om 15.00 te bidden, het tijdstip van Jezus' sterven. 


Maria's adventsgeest

Haley Stewart reflecteert op Maria's adventsgeest. Daarbij put zij uit het boek The reed of God van Caroll Houselander. Dit boek heeft Haley, die protestants is opgegroeid, Maria beter doen begrijpen.

Maria is altijd het voorbeeld voor ons, omdat zij de Christbearer, de Christusdrager is.

Christus kreeg zijn vlees van een vrouw.

Maria wordt vergeleken met een reed, een rietstengel. Die hol is zodat God zijn muziek erdoor kan spelen voor de wereld. Maria is ook een empty chalice, gereed om gevuld te worden met het bloed van Christus. Deze leegheid is niet saai of doods maar vol van leven. Maar wij zijn zo verslaafd aan afleiding. We plannen te veel. Maar soms moeten we door het wachten heengaan.

Dietrich Bonhoeffer maakt een vergelijking met een gevangenis: je kunt de deur niet zelf openen, we moeten wachten tot de deur van buitenaf geopend wordt. Zo is het ook met advent.

Als je een appeltaart bakt, moet die nu eenmaal een bepaalde tijd in de oven. Je kunt dat niet versnellen. Vertrouw in Christus en zijn tijd.

Maria heeft dit wachten ook ervaren, toen Jezus kwijt was in de tempel. We moeten allemaal door zoiets heengaan. We zijn Christus kwijt en kunnen hem niet vinden en we moeten naar hem op zoek gaan.

Reacties