Doorgaan naar hoofdcontent

De Bijbel

Bijbel lezen - hoe te beginnenAl enkele malen was ik begonnen. Meestal in Genesis. Eens was ik gekomen tot Exodus. Ik had hier en daar wel passages uit de bijbel of een stuk uit het evangelie gelezen. Maar ik wilde nou wel eens zien hoe die bekendere passages in het geheel passen. Maar hoe de 'heuvel' van de Wet, de eerste vijf boeken van de Bijbel, te nemen, wist ik niet. Ik zag mezelf wéér stranden nog voor de uittocht uit Egypte. Ik moest een andere strategie bedenken. Beginnen bij het Nieuwe Testament is makkelijker, had ik weleens gehoord. Maar ook dat lukte niet.

Toen bedacht ik, ik begin bij de deuterocanonieke boeken. Deze boeken behoren wel tot de katholieke Bijbel maar niet tot de protestantse. Ester, Judit, Tobit en Makkabeeën I en II.

Deze boeken behoren tot de historische boeken. De Bijbel is geen geschiedenisboek zegt men maar er is wel een duidelijke tijdslijn in te vinden.

Makkabeeën I was zo spannend dat ik er elke dag naar uit keek om verder te lezen. Het leek wel een historisch heldenepos (met Mel Gibson) waar STUD graag naar kijkt.

Ik streef naar vier bladzijden per dag. In weekends en vakanties komt het er vaak niet van. Dat is ok als ik daarna maar verder ga. Het werkt. Na de deuterocanonieke boeken ben ik verder gegaan met de evangeliën. Daarna verder met het Nieuwe Testament. Ik had er nooit bewust bij stil gestaan dat na de kruisdood van Jezus de apostelen nog jaren verder gingen met het verkondigen van het evangelie. Dat sommigen daarin de dood vonden.

Tegen de tijd dat ik het Nieuwe Testament uit had durfde ik Genesis wel aan. Saai of boeiend, ik lees door. Ik heb met mezelf afgesproken dat ik niet elke passage hoef te begrijpen of mooi hoef te vinden.

Ik bid voordat ik ga lezen: 'God, zegen mijn ogen die Uw woord lezen, zegen mijn hart dat Uw woord begrijpt en zegen mijn handen die Uw Bijbel vasthouden.'

Inmiddels ben ik via de vijf boeken van de Wet en de historische boeken bij de poëtische boeken beland. Na Job, Psalmen en Spreuken lees ik Prediker, 6, 11- 6, 12:
'Hoe meer woorden, hoe meer onzin. 
En wat heb je daaraan?
Niemand weet immers wat goed is voor de mens in dit ijdele, kortstondige bestaan, dat als een schaduw voorbij gaat. En niemand kan hem vertellen wat er na hem komt onder de zon.'
Toch zegt Prediker dat je van het goede moet genieten, van eten en drinken.

Dat is een goed idee, iets eten. En dan naar bed.

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Over vandaag (bazaar, worst, 'blijf bij mij' en pepermunt)

In het winkelcentrum bij ons in de buurt was vandaag een bazaar. Twee weken geleden stond dat al aangegeven en sinds een week stond het ook in onze agenda. Maar auti-kind wilde er niet heen. 'Bel oma maar, dan kan ze ook mee', probeerde ik want dat vindt hij gezellig, maar oma was niet thuis.

Even later kwamen Bud, Stud en Jud, wij dus, aan bij de bazaar. Jud, ik dus, werd meteen al gallisch van de harde muziek. Bud, die niet zo'n last heeft van het volume maar wel van het soort muziek, begint te mopperen. 'Sluit je af', zegt Jud. 'Wat bedoel je dáár nu mee?', vraagt Bud. 'Gewoon, sluit je af voor de herrie, de mensen, of waar je dan ook maar last van hebt.' Er vond niet echt een overdracht van begrip plaats in dit gesprek dus Jud geeft maar toe: 'Ik kan het ook niet hoor.'

Men zegt vaak dat je je moet 'afsluiten'*, een schild optrekken, in een cirkel gaan staan of een mantel om doen. Afhankelijk van de overtuigingen van de persoon.…

De BowWowChallenge

'k Zat laatst gezellig DWDD te kijken via uitzending gemist. Anouk zou komen. Maar eerst werden we ingelicht over het verschijnsel van de BowWowChallenge. Iemand brengt een dure auto naar de carwash. Dat filmt hij, maar dan zoomt hij uit me de camera, en dan blijkt de dure auto een speelgoedautootje te zijn dat hij onder de douche heeft gezet! Het was dus nep. Ik moest er wel om lachen.

'Wat is er?', vroeg Bud, zonder op te kijken van EuroTruckSimulator2. Ik legde hem uit: Een BowWowChallenge, dat is iets nieuws.'

'Dat je dat nú pas voor het eerst ziet, dat ken ik'.

'Hoe lang ken jij dat al dan?'

'Eén dag', zegt hij. Pfff. Ik dacht wéken. Ik loop wel vaker achter het nieuws aan. Maar nu blijkt het mee te vallen.

'O nee toch, één dag, die haal ik nóóóit meer in', roep ik.

Het volgende onderwerp is lavalampen. Iets minder actueel. Ik heb ook een lavalamp! Drie zelfs: een rode, een groene en een blauwe. De blauwe had mijn man al toen ik he…