Doorgaan naar hoofdcontent

Heb uw naaste lief als uzelf

Ik links, neef rechts

Dit ben ik met mijn oudste neef. De foto bewijst: je wordt eerst liefgehad, voordat je zelf liefhebt. Of zou hij denken, wat een vreemd wezen?

In de homilie van zondag trof mij de omschrijving door de priester van het tweede gebod. Dat kennen wij als 'heb uw naaste lief als uzelf'. Maar de priester legde het uit als: 'heb uw naaste lief zoals God hem liefheeft'.


Ik links, BUD rechts
Ik heb gegoogled voor de originele tekst in het grieks, en vond hem op biblehub.com. Daar zie je dat 'heb uw naaste lief' in het grieks geschreven wordt als agapeseis. Het gaat hier dus om agape, de liefde van God.

Misschien zou je het ook kunnen vertalen als 'heb uw naaste lief als u zelf'. In de zin van, je moet van je naaste houden en ook van jezelf. Niet, je moet van je naaste houden precies zoals je van jezelf houdt want misschien houdt je wel helemaal niet van jezelf. Of op een manier die geen agape is.

BUD links, STUD rechts


De graadmeter van de liefde waar het hier omgaat, is niet hoeveel je al of niet van jezelf houdt. Het gaat om hoeveel God van jou houdt. Van de ander. Van de vriend en van de vijand. Liefde die gericht is op de behoeften van de ander.


Gave site, biblehub.com. Je krijgt het betreffende vers in het grieks, met uitspraak en vertaling. Ook kun je per woord meer informatie vragen zoals ik bij 'hoos' (als) heb gedaan. Het woordje 'hoos' benadrukt de gelijkwaardigheid, zoals 'wie' in het duits. Ook zit er een tijdsvolgorde in. Het impliceert dat je éérst jezelf liefhebt, en vervolgens de ander op gelijke wijze.

Dit is deel 1 van 7 mails in 7 dagen, gehost door Jennifer Fulwiler op Conversion Diary. Ik heb met mezelf afgesproken maximaal 1 uur, dat is lastig omdat ik normaal 76 uur de mail herlees, aanvul enzovoorts. Dat kan nu dus niet. Morgen weer!

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Over vandaag (bazaar, worst, 'blijf bij mij' en pepermunt)

In het winkelcentrum bij ons in de buurt was vandaag een bazaar. Twee weken geleden stond dat al aangegeven en sinds een week stond het ook in onze agenda. Maar auti-kind wilde er niet heen. 'Bel oma maar, dan kan ze ook mee', probeerde ik want dat vindt hij gezellig, maar oma was niet thuis.

Even later kwamen Bud, Stud en Jud, wij dus, aan bij de bazaar. Jud, ik dus, werd meteen al gallisch van de harde muziek. Bud, die niet zo'n last heeft van het volume maar wel van het soort muziek, begint te mopperen. 'Sluit je af', zegt Jud. 'Wat bedoel je dáár nu mee?', vraagt Bud. 'Gewoon, sluit je af voor de herrie, de mensen, of waar je dan ook maar last van hebt.' Er vond niet echt een overdracht van begrip plaats in dit gesprek dus Jud geeft maar toe: 'Ik kan het ook niet hoor.'

Men zegt vaak dat je je moet 'afsluiten'*, een schild optrekken, in een cirkel gaan staan of een mantel om doen. Afhankelijk van de overtuigingen van de persoon.…

De BowWowChallenge

'k Zat laatst gezellig DWDD te kijken via uitzending gemist. Anouk zou komen. Maar eerst werden we ingelicht over het verschijnsel van de BowWowChallenge. Iemand brengt een dure auto naar de carwash. Dat filmt hij, maar dan zoomt hij uit me de camera, en dan blijkt de dure auto een speelgoedautootje te zijn dat hij onder de douche heeft gezet! Het was dus nep. Ik moest er wel om lachen.

'Wat is er?', vroeg Bud, zonder op te kijken van EuroTruckSimulator2. Ik legde hem uit: Een BowWowChallenge, dat is iets nieuws.'

'Dat je dat nú pas voor het eerst ziet, dat ken ik'.

'Hoe lang ken jij dat al dan?'

'Eén dag', zegt hij. Pfff. Ik dacht wéken. Ik loop wel vaker achter het nieuws aan. Maar nu blijkt het mee te vallen.

'O nee toch, één dag, die haal ik nóóóit meer in', roep ik.

Het volgende onderwerp is lavalampen. Iets minder actueel. Ik heb ook een lavalamp! Drie zelfs: een rode, een groene en een blauwe. De blauwe had mijn man al toen ik he…