Doorgaan naar hoofdcontent

Heb uw naaste lief als uzelf

Ik links, neef rechts

Dit ben ik met mijn oudste neef. De foto bewijst: je wordt eerst liefgehad, voordat je zelf liefhebt. Of zou hij denken, wat een vreemd wezen?

In de homilie van zondag trof mij de omschrijving door de priester van het tweede gebod. Dat kennen wij als 'heb uw naaste lief als uzelf'. Maar de priester legde het uit als: 'heb uw naaste lief zoals God hem liefheeft'.


Ik links, BUD rechts
Ik heb gegoogled voor de originele tekst in het grieks, en vond hem op biblehub.com. Daar zie je dat 'heb uw naaste lief' in het grieks geschreven wordt als agapeseis. Het gaat hier dus om agape, de liefde van God.

Misschien zou je het ook kunnen vertalen als 'heb uw naaste lief als u zelf'. In de zin van, je moet van je naaste houden en ook van jezelf. Niet, je moet van je naaste houden precies zoals je van jezelf houdt want misschien houdt je wel helemaal niet van jezelf. Of op een manier die geen agape is.

BUD links, STUD rechts


De graadmeter van de liefde waar het hier omgaat, is niet hoeveel je al of niet van jezelf houdt. Het gaat om hoeveel God van jou houdt. Van de ander. Van de vriend en van de vijand. Liefde die gericht is op de behoeften van de ander.


Gave site, biblehub.com. Je krijgt het betreffende vers in het grieks, met uitspraak en vertaling. Ook kun je per woord meer informatie vragen zoals ik bij 'hoos' (als) heb gedaan. Het woordje 'hoos' benadrukt de gelijkwaardigheid, zoals 'wie' in het duits. Ook zit er een tijdsvolgorde in. Het impliceert dat je éérst jezelf liefhebt, en vervolgens de ander op gelijke wijze.

Dit is deel 1 van 7 mails in 7 dagen, gehost door Jennifer Fulwiler op Conversion Diary. Ik heb met mezelf afgesproken maximaal 1 uur, dat is lastig omdat ik normaal 76 uur de mail herlees, aanvul enzovoorts. Dat kan nu dus niet. Morgen weer!

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…