Doorgaan naar hoofdcontent

De oerknal? Make that the cat wise


Make that the cat wise houdt zich bezig met Dunglisch, een soort grappig uitvallende verkeerde vertalingen van het Nederlands naar het Engels, die je alleen vanuit het Nederlands kunt begrijpen. Ze verkopen boeken en kaarten, en zijn vertegenwoordigd op facebook.

Als je teveel paaseieren hebt gegeten kun je bijvoorbeeld zeggen: I ate to many Eastereggs, I went almost over my neck. Maar als je je juist kiplekker voelt zeg je I feel me chickendelicious today. Verder is het allemaal niet erg christelijk wat er staat.

Maar waar ik het eigenlijk over wilde hebben: tegeltjeswijsheid in de kerk. Bij aanvang van de vastentijd hadden we 'Spiegeltje, spiegeltje, aan de wand'. Dat ging niet over Sneeuwwitje en de zeven dwergen, of de boze stiefmoeder. Het ging überhaupt niet over een sprookje maar het was een spiegel die je werd voorgehouden, zo van, leuk, carnaval, maar waar was dat ook al weer een voorbereiding op? 

Nu de vastentijd voorbij is, mogen we gelukkig ophouden met navelstaren en komen wij weer aan tegeltjeswijsheden toe. Met de vieringen van witte donderdag, goede vrijdag, de paaswake zaterdagavond en zondag en maandag eerste en tweede Paasdag, was er gelukkig ook weer tijd in de homilie voor gewone huis-, tuin- en keukenmomenten.

Het moment dat de kapelaan de kliko bij zijn ouders moest buitenzetten, waarbij hij een jeugdvriend tegenkwam. Na het uitwisselen van wederwaardigheden, ontboezemde de jeugdvriend hem, dat hij sinds het lezen van de tekst 'oerknal?' op een delfts blauw tegeltje, plotseling weer over het geloof van zijn jeugd durfde te praten. Het trof hem vooral dat er een vraagteken achter de tekst stond, want dat zou betekenen dat er meer mensen aan de oerknal twijfelen. Nou is de oerknal op zich niet onverenigbaar met geloof, maar totale afwezigheid van intelligentie bij het samenstellen van het universum is op zich geen logische aanname. Als je zomaar op straat een briljant proefschrift tegenkomt, ga je er toch ook vanuit dat iemand met verstand van zaken dat geschreven heeft. Dan denk je ook niet, die rotjongens met hun vuurwerk, hebben ze per ongeluk weer iets briljants gecreëerd?

Nog een laatste tegeltjeswijsheid: het is meer iets voor de vrijdag, maar als huisvrouw is het voor mij meestal de maandag waarop ik de meeste rust krijg, of nu dan de dinsdag:

Finally weekend, I had there clean enough from!

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Over vandaag (bazaar, worst, 'blijf bij mij' en pepermunt)

In het winkelcentrum bij ons in de buurt was vandaag een bazaar. Twee weken geleden stond dat al aangegeven en sinds een week stond het ook in onze agenda. Maar auti-kind wilde er niet heen. 'Bel oma maar, dan kan ze ook mee', probeerde ik want dat vindt hij gezellig, maar oma was niet thuis.

Even later kwamen Bud, Stud en Jud, wij dus, aan bij de bazaar. Jud, ik dus, werd meteen al gallisch van de harde muziek. Bud, die niet zo'n last heeft van het volume maar wel van het soort muziek, begint te mopperen. 'Sluit je af', zegt Jud. 'Wat bedoel je dáár nu mee?', vraagt Bud. 'Gewoon, sluit je af voor de herrie, de mensen, of waar je dan ook maar last van hebt.' Er vond niet echt een overdracht van begrip plaats in dit gesprek dus Jud geeft maar toe: 'Ik kan het ook niet hoor.'

Men zegt vaak dat je je moet 'afsluiten'*, een schild optrekken, in een cirkel gaan staan of een mantel om doen. Afhankelijk van de overtuigingen van de persoon.…

De BowWowChallenge

'k Zat laatst gezellig DWDD te kijken via uitzending gemist. Anouk zou komen. Maar eerst werden we ingelicht over het verschijnsel van de BowWowChallenge. Iemand brengt een dure auto naar de carwash. Dat filmt hij, maar dan zoomt hij uit me de camera, en dan blijkt de dure auto een speelgoedautootje te zijn dat hij onder de douche heeft gezet! Het was dus nep. Ik moest er wel om lachen.

'Wat is er?', vroeg Bud, zonder op te kijken van EuroTruckSimulator2. Ik legde hem uit: Een BowWowChallenge, dat is iets nieuws.'

'Dat je dat nú pas voor het eerst ziet, dat ken ik'.

'Hoe lang ken jij dat al dan?'

'Eén dag', zegt hij. Pfff. Ik dacht wéken. Ik loop wel vaker achter het nieuws aan. Maar nu blijkt het mee te vallen.

'O nee toch, één dag, die haal ik nóóóit meer in', roep ik.

Het volgende onderwerp is lavalampen. Iets minder actueel. Ik heb ook een lavalamp! Drie zelfs: een rode, een groene en een blauwe. De blauwe had mijn man al toen ik he…