Doorgaan naar hoofdcontent

De oerknal? Make that the cat wise


Make that the cat wise houdt zich bezig met Dunglisch, een soort grappig uitvallende verkeerde vertalingen van het Nederlands naar het Engels, die je alleen vanuit het Nederlands kunt begrijpen. Ze verkopen boeken en kaarten, en zijn vertegenwoordigd op facebook.

Als je teveel paaseieren hebt gegeten kun je bijvoorbeeld zeggen: I ate to many Eastereggs, I went almost over my neck. Maar als je je juist kiplekker voelt zeg je I feel me chickendelicious today. Verder is het allemaal niet erg christelijk wat er staat.

Maar waar ik het eigenlijk over wilde hebben: tegeltjeswijsheid in de kerk. Bij aanvang van de vastentijd hadden we 'Spiegeltje, spiegeltje, aan de wand'. Dat ging niet over Sneeuwwitje en de zeven dwergen, of de boze stiefmoeder. Het ging überhaupt niet over een sprookje maar het was een spiegel die je werd voorgehouden, zo van, leuk, carnaval, maar waar was dat ook al weer een voorbereiding op? 

Nu de vastentijd voorbij is, mogen we gelukkig ophouden met navelstaren en komen wij weer aan tegeltjeswijsheden toe. Met de vieringen van witte donderdag, goede vrijdag, de paaswake zaterdagavond en zondag en maandag eerste en tweede Paasdag, was er gelukkig ook weer tijd in de homilie voor gewone huis-, tuin- en keukenmomenten.

Het moment dat de kapelaan de kliko bij zijn ouders moest buitenzetten, waarbij hij een jeugdvriend tegenkwam. Na het uitwisselen van wederwaardigheden, ontboezemde de jeugdvriend hem, dat hij sinds het lezen van de tekst 'oerknal?' op een delfts blauw tegeltje, plotseling weer over het geloof van zijn jeugd durfde te praten. Het trof hem vooral dat er een vraagteken achter de tekst stond, want dat zou betekenen dat er meer mensen aan de oerknal twijfelen. Nou is de oerknal op zich niet onverenigbaar met geloof, maar totale afwezigheid van intelligentie bij het samenstellen van het universum is op zich geen logische aanname. Als je zomaar op straat een briljant proefschrift tegenkomt, ga je er toch ook vanuit dat iemand met verstand van zaken dat geschreven heeft. Dan denk je ook niet, die rotjongens met hun vuurwerk, hebben ze per ongeluk weer iets briljants gecreëerd?

Nog een laatste tegeltjeswijsheid: het is meer iets voor de vrijdag, maar als huisvrouw is het voor mij meestal de maandag waarop ik de meeste rust krijg, of nu dan de dinsdag:

Finally weekend, I had there clean enough from!

Reacties