Doorgaan naar hoofdcontent

De oerknal? Make that the cat wise


Make that the cat wise houdt zich bezig met Dunglisch, een soort grappig uitvallende verkeerde vertalingen van het Nederlands naar het Engels, die je alleen vanuit het Nederlands kunt begrijpen. Ze verkopen boeken en kaarten, en zijn vertegenwoordigd op facebook.

Als je teveel paaseieren hebt gegeten kun je bijvoorbeeld zeggen: I ate to many Eastereggs, I went almost over my neck. Maar als je je juist kiplekker voelt zeg je I feel me chickendelicious today. Verder is het allemaal niet erg christelijk wat er staat.

Maar waar ik het eigenlijk over wilde hebben: tegeltjeswijsheid in de kerk. Bij aanvang van de vastentijd hadden we 'Spiegeltje, spiegeltje, aan de wand'. Dat ging niet over Sneeuwwitje en de zeven dwergen, of de boze stiefmoeder. Het ging überhaupt niet over een sprookje maar het was een spiegel die je werd voorgehouden, zo van, leuk, carnaval, maar waar was dat ook al weer een voorbereiding op? 

Nu de vastentijd voorbij is, mogen we gelukkig ophouden met navelstaren en komen wij weer aan tegeltjeswijsheden toe. Met de vieringen van witte donderdag, goede vrijdag, de paaswake zaterdagavond en zondag en maandag eerste en tweede Paasdag, was er gelukkig ook weer tijd in de homilie voor gewone huis-, tuin- en keukenmomenten.

Het moment dat de kapelaan de kliko bij zijn ouders moest buitenzetten, waarbij hij een jeugdvriend tegenkwam. Na het uitwisselen van wederwaardigheden, ontboezemde de jeugdvriend hem, dat hij sinds het lezen van de tekst 'oerknal?' op een delfts blauw tegeltje, plotseling weer over het geloof van zijn jeugd durfde te praten. Het trof hem vooral dat er een vraagteken achter de tekst stond, want dat zou betekenen dat er meer mensen aan de oerknal twijfelen. Nou is de oerknal op zich niet onverenigbaar met geloof, maar totale afwezigheid van intelligentie bij het samenstellen van het universum is op zich geen logische aanname. Als je zomaar op straat een briljant proefschrift tegenkomt, ga je er toch ook vanuit dat iemand met verstand van zaken dat geschreven heeft. Dan denk je ook niet, die rotjongens met hun vuurwerk, hebben ze per ongeluk weer iets briljants gecreëerd?

Nog een laatste tegeltjeswijsheid: het is meer iets voor de vrijdag, maar als huisvrouw is het voor mij meestal de maandag waarop ik de meeste rust krijg, of nu dan de dinsdag:

Finally weekend, I had there clean enough from!

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…