Doorgaan naar hoofdcontent

Verjaardag en de biecht

Vandaag ben ik jarig. Dat vind ik altijd wat. Dit jaar kan ik het ook niet vieren want deze dagen zitten volgepropt met feesten. Vanavond hebben we een bijeenkomst over het vormsel dat Bud dit najaar gaat krijgen. Vanmorgen een uitje naar keus gekregen van the boys (kan niet kiezen, allemaal leuk). Aardbeienkwarktaart gemaakt (hoeft niet in de oven en iedereen vindt dat lekker, althans bijna). Ik maak nog een andere blog met foto's want ik zit nu op de iPad.

Is dat al het nieuws? Nou nee, en nieuws is het ook niet. Maar ik heb wel ander nieuws. Ik heb gister gebiecht. EINDELIJK. Werd tijd, zouden sommigen zeggen, na bijna 13 jaar katholiek te zijn. O nee, zeggen vast anderen, ben je al zo ver geïndoctrineerd door die papen?

De eerste jaren na mijn doop verkeerde ik in onwetendheid omtrent de biecht. In mijn kerk werd deze niet zo gebezigd, alleen in de vastentijd. En dat op een gegeven moment zelfs niet meer. 'k heb de biechtstoel  gezien en weet dat we er één hebben, maar hij wordt niet meer gebruikt dat wil zeggen behalve als opslagplek voor een steekwagen en enkele vuurpotten.

Maar af en toe kom je nog 'ouderwetse' gelovigen tegen, die zich druk maken over de zonde. En helemaal zeker over hoe schoon mijn lei is was ik ook niet. Met de doop worden je zonden weggewassen, maar dat besefte ik toen niet echt. En dat is ook alweer dertien jaar geleden. 'k Heb op zijn minst ongehuwd samengewoond.

Dus het moest er maar eens van komen. En welke dag beter dan de dag voor je verjaardag? Als ik ongewoon blij ben vandaag, dan zeg ik gewoon 'ik ben jarig!'. 'k Heb een schone lei!

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…