Doorgaan naar hoofdcontent

Kopje koffie, dakdekker?

Had ik daar even een Jennifer Fulwiler  momentje... In haar blog beschrijft zij regelmatig van die momenten waarvan ik dacht dat alleen ik ze had. Zie deze quick takes onder -2-. Dank zij haar weet ik nu dat dat vaker voorkomt. Mijn momentje, wat eerder een half uur duurde.

Vandaag legt de dakdekker een nieuw dak op de garage. Het dak is oud en er vallen gaten in, en het lekt. Om half acht begon hij, wij zaten nog aan het ontbijt. Tegen half tien leek het mij  een goed plan hem een kopje koffie aan te bieden. Ik liep naar de schuur maar hij zag mij niet. Ik durfde niet te roepen over het geluid van de branders heen en liep dus weer terug. Dat was al raar en ik hoopte dat niemand het had gezien. Ik wilde me niet laten kennen en vatte weer moed. Nu riep ik of hij koffie wilde. Geen antwoord. Ik was bang dat een buurman zou roepen 'ja ik lust wel een bakkie' want iedereen moest het gehoord hebben.
Ik durfde niet nog een keer en liep weer naar binnen.

Nu is het warm bovenop het dak. Die arme man, zonder koffie. Derde poging. Nu keek hij op. Koffie? Ja graag. Met melk en suiker.

De moraal van dit verhaal? De dakdekker heeft koffie gehad, dankzij de blog van Jennifer Fuwiler. Ik voelde mij in dit 'awkward moment' niet alleen en daarom bleef ik staande in deze wereld die dit soort momenten niet altijd begrijpt. Je weet nooit of in deze tijd van mogelijkheden men de 'survival of the fittest' niet een handje wil helpen door het gen voor introversie te verwijderen.

Even later vond ik de koffiebeker op de keukentafel. Leeg. Ik had niet eens gemerkt dat de dakdekker naar beneden was gekomen om hem leeg te drinken. Toen realiseerde ik me dat ik niet de enige introvert was. Opgelucht haalde ik adem. Dan had ik deze meneer tenminste niet met mijn extroversie de schrik op het lijf gejaagd.

Dit is deel 3 van 7 mails in 7 dagen, gehost door Jennifer Fulwiler op Conversion Diary.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…