Doorgaan naar hoofdcontent

Het kleinste kamertje

Vandaag was de keus tussen een boekbespreking van psychologische typen van Jung en de blog kostbaar, maar de manier waarop onze pastor gisteren een overgang maakte van carnaval naar Pasen, via de vastentijd, was zo beeldend dat het mijn netvlies niet meer heeft losgelaten.

Na het evangelie:
'Maar als je bidt, ga dan je binnenkamer in, doe de deur dicht, bid tot je Vader, die in het verborgene is' (Matteüs 6,6)
vertelde hij over het kleinste kamertje bij een medepriester waar hij op bezoek was. Daar hing een spiegel met de tekst 'Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, hoe staat het met de binnenkant?'.

Nou heb ik ook een kleinste kamertje met spiegel. Ik heb daar wat kruisen staan voor een moment van bezinning. Toen ik daar foto's van maakte, zag ik in de spiegel een dubbel vierkant dat met plakband op mijn deur geplakt leek te zijn. Dat was natuurlijk niet zo en als je goed kijkt zie je dat dat ook niet kan want de afbeelding valt gedeeltelijk over de deurpost.

Dat dit vreemd is behoeft geen betoog.

Hieraan dacht ik tijdens de preek, en aan mensen die wèl carnaval gevierd hebben en hoe die zich nu voelen.

Ik sta open voor verklaringen. Ik wil er ook een prijs aan verbinden, ik denk aan een zakspiegel. De prijsvraag luidt:
Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, hoe ontstond dit dubbele vierkant?

Tot slot een citaat van de Heilige Ignatius van Loyola:
In de regel zal ik des te meer voordeel trekken uit deze oefeningen naarmate ik mij meer afzonder van alle vrienden en kennissen en van alle aardse zorgen. Bijvoorbeeld door een ander huis of andere kamer te betrekken om er zo onopgemerkt mogelijk te wonen, zodat ik het in de hand heb om elke dag de eucharistie en de vespers bij te wonen, zonder hinder van mijn kennissen te hoeven vrezen.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…