Doorgaan naar hoofdcontent

Tegeltjeswijsheid uit de kerk

Aan het begin van de vastentijd hadden we in de kerk de tegeltjeswijsheid 'spiegeltje, spiegeltje aan de wand, hoe staat het met de binnenkant?' meegekregen, om de overgang te markeren van carnaval naar de vastentijd. Rond de Paasdagen hadden we er één over de oerknal.

Vandaag een echte Loesje.

Met Pasen gedenken we de kruisiging. De dagen tot Pinksteren zijn er om je te bezinnen op wat je daarmee kunt doen. Dat is het idee, ik denk dat het een stuk helpt als je in die tijd ook bidt, naar de kerk gaat en goed bent voor je medemens. Geestelijke wijsheid komt niet zomaar uit de lucht vallen.

Toen ik googlede naar deze Loesje kwam ik er achter waar de pastoor kapelaan deze wijsheid vandaan heeft. In onze megaparochie die zo'n beetje de hele noordelijke helft van de provincie Utrecht beslaat, ligt ook het dorp Harderwijk. Daar heb ik ooit nog het Driekoningenspel opgevoerd (van de christengemeente (de kerk van de vrijeschool) - heel goed is in de creatieve vormgeving - maar de diverse christelijke stromingen gaan niet altijd goed met elkaar om. Maar ik denk dat we elkaar nodig hebben, en ons niet de luxe kunnen permitteren dat niet in te zien. Bovendien ben ik als bekeerling allang blij als ik omgeven wordt door mensen die in ieder geval iets doen met geloof - maar dat terzijde).

Ik was de engel.


Ik kwam nog een leuke spreuk tegen voor alle tieners:

puberteit; als je ouders vervelend beginnen te doen
En voor al hun moeders:
vroeger was mijn moeder de enige regeringsvorm

Populair

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren, zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk geweest zijn. Toch kwamen, na dat open-deur-beleid van de jaren '70, bij hen óók diverse sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die wél daadwerkelijk bij ons op een tegel aan de muur hing:

De mens wikt, God beschikt.
Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waarin mijn ouders zeiden…

Waarom Kardinaal Eijk beter naar Lourdes had kunnen gaan

Terwijl ik gister, tijdens de pauze van de repetitie van het kerkkoor, de verhalen van de recente pelgrimsreis naar Lourdes hoorde, toen hoorde ik ook dat kardinaal Eijk niet mee was geweest wegens ziekte. Het was wel de bedoeling geweest dat hij mee zou gaan.

Een dag later, vandaag dus, lees ik in de krant op mijn telefoon het bericht, dat de kardinaal een alarmerend bericht heeft geplaatst op de website van een Amerikaans dagblad. De kop van het NOS bericht op mijn telefoon luidt:
Kardinaal Eijk: paus is niet duidelijk en brengt eenheid kerk in gevaar Daarmee wordt meteen een overeenkomst duidelijk tussen Kardinaal Eijk en de paus:
Beide kunnen prima de media in rep en roer brengen. Een lezing van het originele artikel op national catholic register of hier in het Nederlands. moet duidelijkheid geven wat de Nederlandse kardinaal nu echt beweerd heeft. Het is een vrij uitgebreid stuk en biedt daarmee inzicht in de situatie waar het om gaat: Duitse bisschoppen die van mening verschille…