Doorgaan naar hoofdcontent

Baby geconsacreerd

Nu moet mij toch even iets van het hart. De werkdruk van de pastores wordt echt te groot.

Eén keer per maand wordt in onze kerk het Allerheiligste uitgesteld. Dat is in een normale maand, want in mei of juni valt Sacramentsdag en die maand wordt dus twee keer het allerheiligste uitgesteld. Dat duurt meestal vijf tot zeven minuten. Daarna wordt koffie gedronken - dat duurt één tot anderhalf uur.

Aan de koffietafel bespreken we wie er allemaal niet zijn - Piet heeft een baan, Marie is geopereerd aan beide voeten, Annabel wordt morgen geopereerd aan haar pols en Kees en Mien zijn twee maanden met de camper op vakantie.

Dan komt de pastoor binnen: "Jongens, het laatste nieuws, het laatste nieuws!". Zonder op te kijken van zijn telefoon tovert hij een grote lunchbox op tafel waar één boterham met kaas uitkomt. Een kop koffie wordt hem toegeschoven. Ik vraag me af wat het nieuws kan zijn, weer iets met voetbal, zoals die keer op de begraafplaats toen tijdens het wachten op de stoet Boulahrouz gestopt bleek te zijn met voetballen.

"Er is een baby geconsacreerd".

Ik wist niet meteen wat dat betekende. Is de doop ook een consacrament? De pastoor leest verder over de (andere) pastoor die, in plaats van de baby te dopen, hem had geconsacreerd alsof het Heilig Brood was.

Zou dit de wederkomst van de Christus inluiden, vraag ik mij af? Is deze mens dan nu daadwerkelijk Jezus?"

"Je gaat toch geen exorcisme doen om Onze Lieve Heer uit te drijven. Dat voelt niet goed aan," leest de pastoor verder. Inderdaad, waarom zou je dat doen? Een vreemde gedachtengang.

"Is dit echt of is het zo'n, hoe noem je dat, broodje aap-verhaal?" Vraag ik. De pastoor kijkt mij glazig aan, maar leest verder.

"De priester zegt zich diep te schamen voor zijn fout, die volgens hem te wijten is aan ernstig slaaptekort wegens een te hoge werkdruk. "Als een mens te weinig slaap krijgt, raakt hij verstrooid en, ja, dan gaat hij de sacramenten door elkaar halen. Zo heb ik een aantal weken geleden nog per abuis twee vormelingen gehuwd.""

Ik leg onze pastoor uit dat dat echt niet kan, een pastoor kan mensen niet trouwen door enkel een paar woorden uit te spreken. Trouwen doen de echtelieden zelf, je doet het aan elkaar. "Tegenwoordig niet meer, dat willen de mensen niet meer. Nu spreekt de pastoor de woorden uit". Aangezien ik zelf minder dan vier jaar geleden getrouwd ben waarbij wij alle woorden zelf hebben uitgesproken - uit het hoofd ja dank u - en ik al het voorgaande best wil geloven - in eerste instantie - maargoed trouwen overkomt je doorgaans niet per ongeluk. Of je moet per ongeluk allebei ja zeggen op de per ongelukte vraag van de priester waar je per ongeluk niet goed naar luistert.

Nou zijn kinderen die het vormsel ontvangen per definitie mondig, dus als je vraagt of ze met elkaar willen trouwen dan is de kans niet groot dat ze allebei ja zeggen.

"Waar heeft u dit eigenlijk vandaan? Wat is de bron?" vraag ik. "Oh, eh, de blog van Peter" zegt de pastoor en wijst naar mijn buurman.

En dan, eindelijk, geeft hij toe dat het verhaal van Broodje Paap komt.

Dus.

Broodje Paap tussen Aanbidding en koffie.Ik heb nog een heuglijke mededeling: 17 juni krijgt mijn blog een nieuw uiterlijk. Deze vrijdag valt vlak voor mijn verjaardag en de langste dag van het jaar. Mijn blog is dan ruim vier jaar oud.

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…