Doorgaan naar hoofdcontent

Lazarus

Het evangelie van vandaag ging over Lazarus. Dat hebben we hieronder proberen uit te beelden in een soort van spontane mama-actie. Ik had toch nog allerlei rollen verband over, maar weggooien doe ik niet want je-weet-maar-nooit. Nou hoop ik eigenlijk dat ze nooit nodig zijn natuurlijk maargoed vandaag kwamen ze wel van pas.

Het verhaal van Lazarus is, dat hij ziek was. Jezus was bij hem op bezoek want dat was een goede vriend van hem. Het zal je maar gebeuren dat Jezus een goede vriend van je is maar hij was ziek dus dat zal toch niet leuk geweest zijn. Maar Jezus moest weg - hij had nog een hoop te doen.

En toen stierf Lazarus. Hij werd al in doeken gewikkeld en in het graf gelegd. Maar Martha, zijn ene zus, liet het er niet bij zitten en ging Jezus halen. Een beetje geirriteerd was ze wel, dat sprak vanzelf want Jezus had dit natuurlijk wel kunnen zien aankomen, en dus ook vóórkomen. 'Maria bleef echter thuis', word ook nog even vermeld. Maria was de andere zus van Lazarus. Toen Jezus onderweg was, terug naar het graf, zeiden sommigen: 'Kon Hij, die de ogen van een blinde opende, ook niet maken dat deze niet stierf?'

Best brutaal om dat zo tegen Jezus te zeggen, maar zo ging dat in die tijd. Ze wisten tenslotte ook nog niet dat hij de messias was, al geloofden sommigen van wel. Maar toen Lazarus was opgestaan, geloofden velen het wel. Want dat staat in de laatste regel van het evangelie van vandaag.

Minifilmpje over Lazarus die ontdaan word van de doeken om zijn hoofd.


De homilie, dat is het katholieke woord voor preek, ging vooral over 'dood' in de zin van 'levend dood zijn'. Eenzaamheid. Monddood gemaakt worden. Over mensen die zich niet meer durven te vertonen omdat ze lichamelijk of psychisch niet meer de kracht hebben. De pastoor vertelde over een man waar hij eens op bezoek ging (dat was toen hij een tijdje als vuilnisman werkte en omdat zijn kliko bijna nooit aan de weg stond werden de vuilnismannen nieuwsgierig). Die man had de gordijnen altijd dicht. Toen ze vroegen waarom, zei hij: 'Er komt toch nooit iemand en voor mij alleen is zo'n straaltje licht net genoeg'. 

Lazarus staat symbool voor al die mensen die zich terugtrekken en genoegen nemen met dat kleine straaltje licht. Omdat ze bang zijn gekwetst te worden. Het verwijderen van de zwachtels staat voor het opendoen van die gordijnen. 

Tegenwoordig investeren we miljoenen om de afstand naar verre planeten te overbruggen. We bouwen wolkenkrabbers. Maar het mooiste bouwwerk is de mens. Bouwwerk van God. Dat we mogen zijn als licht en vuur, een vonk in de wereld. Draag het rond en wees het zelf.

 Dus blijven we achter de gordijnen zitten of hoe zit dat.

Nou houd ik wel van gordijnen hoor. Anders zit je maar een beetje naar de voorbijgangers te staren - en erger nog, zij naar jou - en daar word je ook niet vrolijk van. Maar ze mogen af en toe wel open hoor. 

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…