Doorgaan naar hoofdcontent

Lazarus

Het evangelie van vandaag ging over Lazarus. Dat hebben we hieronder proberen uit te beelden in een soort van spontane mama-actie. Ik had toch nog allerlei rollen verband over, maar weggooien doe ik niet want je-weet-maar-nooit. Nou hoop ik eigenlijk dat ze nooit nodig zijn natuurlijk maargoed vandaag kwamen ze wel van pas.

Het verhaal van Lazarus is, dat hij ziek was. Jezus was bij hem op bezoek want dat was een goede vriend van hem. Het zal je maar gebeuren dat Jezus een goede vriend van je is maar hij was ziek dus dat zal toch niet leuk geweest zijn. Maar Jezus moest weg - hij had nog een hoop te doen.

En toen stierf Lazarus. Hij werd al in doeken gewikkeld en in het graf gelegd. Maar Martha, zijn ene zus, liet het er niet bij zitten en ging Jezus halen. Een beetje geirriteerd was ze wel, dat sprak vanzelf want Jezus had dit natuurlijk wel kunnen zien aankomen, en dus ook vóórkomen. 'Maria bleef echter thuis', word ook nog even vermeld. Maria was de andere zus van Lazarus. Toen Jezus onderweg was, terug naar het graf, zeiden sommigen: 'Kon Hij, die de ogen van een blinde opende, ook niet maken dat deze niet stierf?'

Best brutaal om dat zo tegen Jezus te zeggen, maar zo ging dat in die tijd. Ze wisten tenslotte ook nog niet dat hij de messias was, al geloofden sommigen van wel. Maar toen Lazarus was opgestaan, geloofden velen het wel. Want dat staat in de laatste regel van het evangelie van vandaag.

Minifilmpje over Lazarus die ontdaan word van de doeken om zijn hoofd.


De homilie, dat is het katholieke woord voor preek, ging vooral over 'dood' in de zin van 'levend dood zijn'. Eenzaamheid. Monddood gemaakt worden. Over mensen die zich niet meer durven te vertonen omdat ze lichamelijk of psychisch niet meer de kracht hebben. De pastoor vertelde over een man waar hij eens op bezoek ging (dat was toen hij een tijdje als vuilnisman werkte en omdat zijn kliko bijna nooit aan de weg stond werden de vuilnismannen nieuwsgierig). Die man had de gordijnen altijd dicht. Toen ze vroegen waarom, zei hij: 'Er komt toch nooit iemand en voor mij alleen is zo'n straaltje licht net genoeg'. 

Lazarus staat symbool voor al die mensen die zich terugtrekken en genoegen nemen met dat kleine straaltje licht. Omdat ze bang zijn gekwetst te worden. Het verwijderen van de zwachtels staat voor het opendoen van die gordijnen. 

Tegenwoordig investeren we miljoenen om de afstand naar verre planeten te overbruggen. We bouwen wolkenkrabbers. Maar het mooiste bouwwerk is de mens. Bouwwerk van God. Dat we mogen zijn als licht en vuur, een vonk in de wereld. Draag het rond en wees het zelf.

 Dus blijven we achter de gordijnen zitten of hoe zit dat.

Nou houd ik wel van gordijnen hoor. Anders zit je maar een beetje naar de voorbijgangers te staren - en erger nog, zij naar jou - en daar word je ook niet vrolijk van. Maar ze mogen af en toe wel open hoor.