Doorgaan naar hoofdcontent

Zondag zonder preek, maar mét kikker en enige trappistenwitbier ter wereld

Biertje La Trappe op een terras in een speciaal glas. La Trappe is het enige trappistenwitbier ter wereld.

Wat een heerlijk zonnetje hadden we vandaag! Zelfs nog beter dan gisteren, zaterdag. Vanochtend op de fiets had ik nog handschoenen aan! De middag eindigde op het terras van Van der Valk Biltse Hoek, met een biertje op een zonovergoten terras. Een La Trappe, het enige trappistenwitbier ter wereld.

Narcis op een grasveld met bomenrij op de achtergrond.

Tijdens een zondags wandelingetje op landgoed Beerschoten had ik graag het unicum aan mijn gezin willen vertellen dat ik die morgen in de kerk had beleefd. Wat een spijt zouden mijn mannen wel niet hebben, dat ze er niet bij waren geweest! Maar ik kwam niet zo goed tussen het gemopper van onze tiener - ik hoop dat hij dit niet leest!

Pas toen hij naar huis was en wij dus op bovengenoemd terras beland waren - zelfs beloften aan een ijsje of een cola met citroen konden hem na de wandeling niet tot een terrasje overhalen - kwam ik ertoe aan mijn man te vertellen, dat er vandaag geen preek was. De reden was dat de pastoor een flinke heesheid had opgelopen na een stuk of vijf vieringen in de dagen rond Pasen. Gisteravond had hij ook een viering gehad, en straks nog een doop.

Het was geen onverdeeld genoegen, een mis zonder preek. Mensen die niet graag naar de kerk gaan zouden het vast fijn gevonden hebben, maarja die zaten natuurlijk niet in de kerk, dus die hadden er niets aan. Want och, wat wáren ze blij geweest, hádden ze in de kerk gezeten. Maar dat genoegen ging hen nu aan de neus voorbij.

Dat kan je mooi in je blog schrijven', zei mij na de kerkdienst mijnheer pastoor en schoof naast mij op de kerkbank, waar ik m'n zojuist voor de tweede maal bijgevulde papieren koffiebekertje leegdronk.
Wat zei u nu ook weer precies?' vroeg ik. 'Had u de homilie overgeslagen? Losgelaten? Vergeten? Gepasseerd?' De meeste mensen zouden het een volstrekt onzinnige vraag vinden, maar ik vind het belangrijk omdat ik iemand geen woorden in de mond wil leggen. Heb ik zelluf ook een hekel aan.

En ritsrats haalde hij terug hoe hij het geformuleerd had. Zo snel krijg ik thuis nooit antwoord, want men begrijpt mijn vraag niet, verstaat hem niet goed of men is te druk met een of ander lichtgevend schermpje.

Weggelaten, ik heb hem weggelaten.

Ik was best wel opgelucht dat ik nu toch een blog kon schrijven.

Ik wenste hem een fijne doop, en bedacht me, dat iedere doop een vernieuwing is van onze eigen doopgeloften. Die we ons natuurlijk niet herinneren als we als baby gedoopt zijn maar daarom vernieuwen we ze ook telkens, vooral met Pasen en bij elke nieuwe doop beleven we onze eigen doop mee.

Kikker op oprit naar garage.

Toen ik de oprit op fietste naar onze garage, zag ik een vreemd voorwerp. Dichterbij gekomen  bleek het een kikker! Mogelijkerwijs uit eigen vijver. Geduldig bleef hij zitten tot ik mijn telefoon uit de zak had gehaald. Ik kwam telkens een stap dichterbij en maakte foto's. Wat een schatje, je zou hem bijna zoenen. Dat moet wel een prins zijn, toch?

Kikker op oprit naar garage.


Reacties

 1. Het was zeker 'genietweer'!
  Zondagochtend in alle rust samen een fietstochtje van 20 kilometer gereden.
  Jammer was wel dat de start/landingsbaan in Soesterberg gesloten was vanwege broedende veldleeuweriken. Ik wist helemaal niet dat ze op die startbaan zaten te broeden? 😜
  De H. Mis vond ik alsnog lang duren door de vele gezangen maar ik heb fijn kunnen bidden.
  Probleem met dat mooie weer is dat ik nu weer met een loeibruine kop rondloop.
  Moet ik mijzelf steeds weer opnieuw aan mensen voorstellen. 😉

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Da's nog eens een redelijke afstand. Ook zonder dat je de landingsbaan op mocht een leuk tochtje, toch? Een bruin hoofd, tja, sunblock proberen? Al lijkt het mij niet écht een probleem hoor...

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Laat hier je reactie achter

Populair

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren, zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk geweest zijn. Toch kwamen, na dat open-deur-beleid van de jaren '70, bij hen óók diverse sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die wél daadwerkelijk bij ons op een tegel aan de muur hing:

De mens wikt, God beschikt.
Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waarin mijn ouders zeiden…

Waarom Kardinaal Eijk beter naar Lourdes had kunnen gaan

Terwijl ik gister, tijdens de pauze van de repetitie van het kerkkoor, de verhalen van de recente pelgrimsreis naar Lourdes hoorde, toen hoorde ik ook dat kardinaal Eijk niet mee was geweest wegens ziekte. Het was wel de bedoeling geweest dat hij mee zou gaan.

Een dag later, vandaag dus, lees ik in de krant op mijn telefoon het bericht, dat de kardinaal een alarmerend bericht heeft geplaatst op de website van een Amerikaans dagblad. De kop van het NOS bericht op mijn telefoon luidt:
Kardinaal Eijk: paus is niet duidelijk en brengt eenheid kerk in gevaar Daarmee wordt meteen een overeenkomst duidelijk tussen Kardinaal Eijk en de paus:
Beide kunnen prima de media in rep en roer brengen. Een lezing van het originele artikel op national catholic register of hier in het Nederlands. moet duidelijkheid geven wat de Nederlandse kardinaal nu echt beweerd heeft. Het is een vrij uitgebreid stuk en biedt daarmee inzicht in de situatie waar het om gaat: Duitse bisschoppen die van mening verschille…