Doorgaan naar hoofdcontent

Symposium Theologie van het Lichaam, 1 De Aankomst

Toen ik vorig jaar thuis aankondigde, dat ik graag naar het 
5th international symposium on John Paul II's Theology of the Body 
(De Theologie van het lichaam, TvL)
in Heerlen wilde gaan, keek mijn man mij secondenlang aan met een oprecht niet begrijpende blik.
Lijkt je dat écht leuk?
De honderden pagina's van De Theologie van het Lichaam, waar ik eerder twaalf blogs over schreef, boeiden hem niet zoveel als de Da Vinci Code van Dan Brown.


Eind juni liep ik dan toch, na een reis van twee uur, de oprijlaan op. Fijn die schaduw, na het laatste stuk in de brandende zon gelopen te hebben, met een koffer achter me aan zeulend. De receptie was snel gevonden en ik checkte in. Mijn kamer was aan de andere kant van het plein. Een lastig slot. Ik kwam binnen met behulp van een andere gast. Daarna toch maar even langs de receptie gegaan, toen bleek ik gewoon een verkeerde sleutel te hebben. =-I


Dit was mijn kamer. Douche en toilet waren op de gang.

Om 17:30 was er de mis en daarna het diner. Mijn strategie was: tijdens het volladen van mijn bord alvast naar een plekje kijken. Ik kende vrijwel niemand, ook niet van de sprekers dus ik schoof zomaar ergens aan. Uit de geëngageerde gesprekken maakte ik op dat de vrouw schuin tegenover mij één van de sprekers was. Later vond ik in het boekje haar naam: Marguerite Duane. Naast haar zat haar man.

Om 20:00 was het welkom en aansluitend sprak Janet Smith. Daarna was er een avondgebed en de mogelijkheid tot aanbidding.

Programma symposium De Theologie van het Lichaam in Rolduc, 2019

Om 22:00 kon je een drankje drinken en socialiseren.

Welkom door Fr. Luc Simons

Welkom bij het vijfde internationale TvL congres in Nederland, waar we ons bezinnen op de TvL van JPII, en op één van zijn grootste aandachtspunten: de menselijke waardigheid.

Bij het eerste symposium in Garmin in 2007 ontstond spanning tussen Amerikaanse en Europese sprekers. De Europeanen wilden een dieper begrip krijgen van de TvL, terwijl de Amerikanen de TvL bij een zo groot mogelijk publiek onder de aandacht wilden brengen.

We hebben beide nodig. Almaar dieper doordringen in het mysterie van de liefde, aan de hand van de tekst van JPII. Creativiteit, doorzettingsvermogen en kennis van de tekenen des tijds zijn ook nodig om een breed publiek aan te kunnen spreken, van waarheidszoekers tot mensen die het gevoel van God's goedheid verloren zijn. 

God's goedheid die ons onder andere in de exclusieve liefde van het huwelijk en de inclusieve liefde van het celibaat gegeven wordt. Mogen wij door deze goedheid vervuld zijn en mag de uitwisseling in dit symposium rijkelijk vrucht dragen.



De komende weken ga ik op de lezingen in. De video's zijn op vimeo te zien.

Reacties