Doorgaan naar hoofdcontent

De kogel is door de kerk IV

Het stoofvlees met aardappelen, bloemkool en kaassaus was lekker. BUD was lief en gezellig. De tafelconversatie was als het eten, stevig maar goed verteerbaar. Tijdens de 'saaie' volwassenenpraat ging BUD netjes koffie zetten. Er is besloten dat we nog dit jaar trouwen in een gewone viering. Onderstaande brief versturen we in onze kennissenkring:


Lieve mensen,

Wij zijn blij jullie te vertellen dat wij ons in kleine kring gesloten huwelijk nu ook voor de kerk laten bezegelen. Ook dit gaan wij niet groots aanpakken. Niet dat wij jullie geen feest gunnen want dat doen wij natuurlijk wel, maar wij zijn nu eenmaal geen party-organizers. Wij zouden het gezellig vinden als enkelen van jullie erbij zijn. Het gaat er zo uit zien:

Dan en dan is er een reguliere kerkdienst in die en die kerk . In Nederland is het niet gebruikelijk, maar in Italië gebeurt het vaak dat mensen huwen tijdens een gewone kerkdienst. Met jurk en al. Ik heb nog geen jurk en ik wil niet zo’n echte lange jurk, maar misschien heeft iemand nog wat in de kast hangen? Bijvoorbeeld knielengte, gebroken wit of zachtroze, maat 38, jurk of mantelpakje, liefst zijde? Nouja je weet nooit hoe een koe een haas vangt.

Na de dienst drinken we koffie met taart in de kerk en is er gelegenheid tot feliciteren.

Over de kerkdienst: iedereen is vrij een kerkdienst bij te wonen. Als je niet bekend bent met het katholieke geloof dan staat het je vrij te blijven zitten bij de communie. Je kunt ook meelopen naar voren en een hand geven of een kruisje op je voorhoofd ontvangen. Voor de rest doe je lekker mee, of niet dat mag je zelf weten, kijk goed om je heen want het is een mooie kerk met prachtige glas-in-lood-ramen en ongetwijfeld een mooie kerststal tegen die tijd.

Kinderen zijn natuurlijk van harte welkom. Als het nodig is kan je ook even naar achter verdwijnen naar de koffieruimte maar daar zou ik me niet al te druk over maken.

Wellicht is er voor sommigen de behoefte om eerst wat te eten voordat de terugreis aanvaard wordt. Laat dat dan even weten, ik kan een pan soep maken met wat broodjes en misschien kunnen mensen wat meenemen, een quiche bijvoorbeeld. Die kunnen we dan bij ons thuis nuttigen.

Dus wat verwachten wij van jullie:
  • Laat weten of je komt
  • Een jurk maat 38 te leen
  • Als je blijft lunchen na de dienst neem dan wat eten mee
Kado hoeft niet maar we zullen een lijstje op mijn BLOG zetten: www.proevenengeloven.blogspot.nl. Daar kan je ook lezen of ik al een jurk heb. Als je nog vragen hebt dan kun je natuurlijk mailen of bellen.Ga verder naar Huwelijksvoorbereiding.
Terug naar deel III.

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…