Doorgaan naar hoofdcontent

Crisis in Eenheid

Ik verkeer een beetje in een crisis, als bloggter.
Voor wie wil ik schrijven:

 • Niet-gelovigen
 • Christenen
 • Katholieken
 • Orthodoxe katholieken
 • Niet zo orthodoxe katholieken
 • Protestanten
 • Nederlanders
 • Wereldwijd (Engelstalig)

Wil ik:
 • Gelovigen in hun geloof steunen
 • Niet zo gelovigen overtuigen
 • Helemaal niet gelovigen overtuigen
 • Het geloof aan iedereen uitleggen

Ik wil in ieder geval over geloof schrijven. Het gesprek aangaan en leren van elkaar. Soms heb je een leuk en leerzaam gesprek. Maar soms is het onderwerp ‘geloof’ moeizaam. Je wilt op niemands tenen trappen en soms staan mensen op jouw tenen. Kun je ze dan je andere voet toekeren?

Mensen van het protestants geloof vind ik leuk om mee te praten. Dat leidt altijd wel ergens toe. Ongelovigen vind ik moeilijk, niets gaat er bij hen in. Maar wat zijn katholieken zelf soms ook lastig.

Afgelopen woensdag waren er bij de dagelijkse mis twee nieuwe gezichten. Tijdens de koffie hadden we het over oecumenische vieringen. Sinds vorig jaar is er als er een oecumenische zondagsdienst is, ook een eucharistieviering, omdat deze kerk het eucharistisch centrum is van de grotere parochie en het bisdom heeft besloten dat er elke zondag een eucharistieviering in het eucharistisch centrum moet zijn.. Vroeger kwam de eucharistieviering te vervallen als er een oecumenische viering was. Nu moet je dus kiezen waar je heengaat. 

Houden van eucharistie èn van oecumene, ik denk dat het kan en sterker nog, dat het de bedoeling is.


'Wij kunnen Hem alleen ontvangen, wanneer wij onder elkaar één zijn.'
'Wij kunnen niet met de Heer communiceren, wanneer we niet met elkaar communiceren.' 
'De Eucharistie is, en dat willen we herhalen, het Sacrament van de eenheid.'

Bron: homilie van paus Benedictus XVI, 2005-05-29: Aan de zondagse misviering deelnemen en zich door het Eucharistische Brood laten voeden is voor de Christen een noodzaak.

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…