Doorgaan naar hoofdcontent

Hey girlll, make up your mind!

Dat zou je kunnen denken als je ziet wat er allemaal op mijn nachtkastje ligt. De Bijbel, met een mooie kus van Gustav Klimt. In twee jaar tijd heb ik deze Bijbel gelezen, zie hier.

Verder zie je ‘Gezondheid uit de keuken’. Dit boek heb ik gekocht toen ik een jaar of zestien was. Mijn leraar pencak silat (een Indonesische vechtsport) had mij geïnspireerd om gezond te gaan eten. Als ik dit boek weer lees herinner ik me de zelfgemaakte lunches op basis van rijst die mee naar school gingen. Ik had bedacht dat ik vooral yang moest eten, rijst en groenten zoals wortels.

Wortels groeien rechtop en door de opwaartse kracht zijn ze yang. Pompoenen bijvoorbeeld groeien dicht bij de grond en zijn zacht en dus yin. Zo probeerde ik te gaan eten met niet heel erg veel succes. De wereld om mij heen was niet ingericht op yin en yang en mijn leraar hanteerde een erg streng dieet van slechts rijst en zeewier, wat ik als opgroeiende puber niet volhield.

Bij het herlezen van dit boek vraag ik mij af of ik dit, boek en ervaring, nog met mij wil meeslepen. Er staan een paar leuke recepten in maar toch doe ik het maar weg, dan heeft een ander er misschien nog wat aan.

Verder ligt er de ‘Seizoener’. Als je een kind op een Vrije School hebt dan krijg je dat. Het is een landelijk blad met een plaatselijke katern. Heel leuk om te lezen, over opgroeiende kinderen en antroposofie, maar soms ook tenenkrommend. Bijvoorbeeld 'dat het mensbeeld en de leermethode (op de Vrije School) voortkomen uit de antroposofie, een geesteswetenschap die uitgaat van een Christus die vele malen groter is dan het christendom beschrijft'. Hoe kan iets groter zijn dan de Christus die het christendom beschrijft?

Wat heb ik vaak van zulke uitspraken gehoord, de esoterie is het helemaal en exit met de exoterie, de kerken dus. Dat is niet mijn ervaring maar ik vind het moeilijk te bedenken wat ik daar als overtuigd en hopelijk soms ook overtuigend christen op terug zal zeggen. Vandaar het vierde boek, ‘Handboek apologetiek’. Als ik dat lees kom ik tot rust en denk ‘ha, er is een antwoord’.

Ondertussen krijgen we hier noodweer, de regen die de laatste weken achterwege is gebleven. Gelukkig geen kind onderweg en ik hoef zelf ook niet weg.

Wie ben ik? Wie ben ik tussen deze boeken en bijbehorende stromingen? Eigenlijk weet ik het precies, veel preciezer dan toen ik het boek ‘Gezondheid uit de keuken’ kocht.

De Vrije School staat open voor alle religies. Ik vind dat een heel mooi streven. Leg dat naast het standpunt van veel katholieke scholen om hun religieuze uitingen, zoals gebed en het vertellen van Bijbelverhalen te staken om de seculiere leerlingen niet voor het hoofd te stoten. Dan is de keus gauw gemaakt. Al is de situatie aan het veranderen, maar de groei van een kind wacht daar niet op.

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…